Dag 10- Den tysta dagen

Halloj alla där hemma!

Dagens tema var tystnad vilket vi såklart gick in helhjärtat för. Efter en god frukost och en mysig andakt inleddes tystnaden. Vi spred ut oss runt lägergården och vilade, ritade eller läste i tystnad, varje timme samlades vi under en lugn bibelmassage. Vi fick lyssna på delar av Markusevangeliet samtidigt som vi fick ge och få massage av varandra. Vi fick möjlighet att under dagens gång gå två korta vandringar, även dem i tystnad. Vid middagen fick man börja prata igen och det hade varit efterlängtat av många men tystnaden hade samtidigt varit mycket skönt och välbehövlig.

Efter middagen som bestod av potatis och köttbullar var det dags för en upplevelsevandring. Vi fick ögonbindlar så att vi inte kunde se och med hjälp av våra ledare gick vi runt en bana. Vi fick höra en berättelse om Jesus korsfästelse samtidigt som vi fick uppleva den själva, det var mycket spännande. Upplevelsevandringen övergick sedan till en mysig mässa och kvällen slutade med film! Den här gången kollade vi på ”Saved, den var mycket rolig och spännande. Nu ligger vi i våra sängar och inväntar våra ledares fina godnattsång.

God natt!

 

Publicerat i Ottsjö 2018 | Kommentarer inaktiverade för Dag 10- Den tysta dagen

Dag 9- döden, hopp och kärlek

Pling plong alla trogna korsdragsläsare!

Idag blev vi väckta klockan 8 av våra fantastiska ungdomsledare, de stormade in i våra rum med vacker musik. Efter väckningen var det dags att äta frukost, när den var på sin plats i magen begav vi oss mot idrotthallen för att ha en mysig andakt. När andakten var slut blev vi introducerade tills dagens tema, natten och döden.

Dagens första pass var jobbigt men intressant. Vi fick höra en ledares erfarenhet av döden och sedan var det dags för oss att slå lite i våra biblar. Vi fick berätta våra bilder av döden och hur vi vill att omgivningen ska komma ihåg oss, ett klart tema var att vi ville bli ihågkomna som bra kompisar. Under samma pass pratade vi även om symboler kring döden och framförallt symboler vi oftast ser i dödsannonser, vad betyder de egentligen?

Därefter fick vi vara med om ett begravningssamtal, vår maskots pappa renen Reine hade gått bort. Vi fick följa de från sorg till en planerad begravning. Det var fint att vara med och höra uppskattningen pandan Love hade till sin pappa. Begravningen kom kort därefter och den blev precis som Reine velat ha den.

För att bryta lite av sorgen blev en god lunch det perfekta sättet. Det serverades fisk och potatis, mums. Efter lunchen var det dags för VM, alltså inte fotboll utan VÅLÅDALS MÄSTERSKAPEN. Denna gång hade ungdomsledarna bestämt att vi skulle städa rummen. Kanske mer behövligt för vissa än andra då ungdomsledarna ibland snubblar när de ska in och natta. VM-passet var förvånansvärt roligt, men ungdomsledarna var oerhört hårda med bedömningen av rummen.

Efter ett mumsigt fika ritade vi bilder av himlen och sedan gick vi en upplevelsevandring. Sedan fick vi en lektion i hur man hanterar sorg och lärde oss sätt att finnas där för varandra och stöttar varandra när någon i sin närhet sörjer.

Nästa etapp av dagen var middag och efter fick vi våra efterlängtade mobiler. Vid 19 tiden var det dags för ett pass om normer och homofobi med fritidsledaren Molly.

Sedan avnjöt vi en grillad korv tillsammans för att sedan komma i ro i en fin andakt. Nu ligger vi i våra sängar och väntar på att ungdomsledarna ska komma och natta oss TAGGA!

God natt!

 

 

Publicerat i Ottsjö 2018 | Kommentarer inaktiverade för Dag 9- döden, hopp och kärlek

Dag 8- Sista (och längsta) vandringen

Hej alla äpplen och päron!

Dagen startade med att vi väcktes av bra musik från våra ungdomsledare. Vi laddade upp för den sista vandringsdagen och idag vandrade båda grupperna tillsammans! Efter en god frukost och en snabb (men ack så mysig) andakt var vi påväg mot Vallbo. Det var en mycket fin vandring då vi följde Vålån nästan hela vägen fram till kapellet som stod och väntade på oss. När vi kom fram var det dags för lunch och idag blev det lax. Efter maten gick vi in i kapellet för att ha en andakt innan vi påbörjade vandringen tillbaka. Vägen tillbaka gick snabbt och smärtfritt med en studs pax-tid, skönt!

När vi kom tillbaka till lägergården var vi mycket trötta och bad för den gula gruppen stod på schemat. Efter en god middag bestående av biff och potatis var det de

rödas tur att hoppa ned i badtunnorna. Mätta och torra gick vi sedan för att ha ett bibelpass med våra vuxenledare. Vi lärde oss hur man slår i en bibel och tävlade även om vem som kunde slå upp olika bibelställen snabbast, kanonkul!

Vi avslutade kvällen med en mysig andakt och inväntar nu att bli nattade av våra ledare av deras underbara sångröster.

Godnatt!

Publicerat i Ottsjö 2018 | Kommentarer inaktiverade för Dag 8- Sista (och längsta) vandringen

Dag 7 – En riktig öken

Tjenixen blixten!

Idag vaknade vi av entusiastiska ungdomsledare som väckte oss en timme senare eftersom discot igår gjorde att en sovmorgon var välbehövlig. Efter en näringsrik frukost haltade vi oss framåt med ömma fötter och ben för att titta på pojken i randig pyjamas. Filmen var väldigt sorglig men samtidigt tänkvärd. Efter filmen satt vi i mindre grupper och diskuterade olika personer i filmen samt känslor som filmen väckte. Efter det var det lunch det blev korv och ris, mums filibabba!!

Våra ungdomsledare hade fixat med ett roligt VM-pass. På passet fick vi köra mission Impossible, det gick ut på att klara så många uppdrag som man kunde på en viss tid. Efter det roliga passet hade vi en väldigt lärorik lektion om Anne Frank. Vi fick lära oss om hennes liv och hur hon hade det under andra världskriget.

Efter passet så åt vi en smarrig middag. När middagen låg i magen hade vi ett skojigt pass med våra kära ungdomsledare. Vi hade fyra olika stationer med olika samarbetsövningar vilket var suuuperkul. När övningarna var färdiga så började den något försenade PAX-tiden. Sedan var det dags för kvällsfika.

När vi återigen var mätta så började lägrets första mässa som leddes av vår präst. Mässan var väldigt mysig och efter det så var det dags att sova. GOD NATT😊

Publicerat i Ottsjö 2018 | Kommentarer inaktiverade för Dag 7 – En riktig öken

Dag 7 – Kärlekens Midsommar

Tjolahoppsan ni där hemma!

Idag är det midsommarafton och som vanligt blev  vi väckta av våra ledare. Med en god frukost i magen och en stillande andakt om kärlek var det dags för dop. Det var två konfirmanders tur att döpas. Det blev både ett fint och lärorikt dop och våran präst gick under tidens gång igenom vad och varför man gör vissa moment i dopet. Efter det fick vi göra en dopförnyelse, det var väldigt upplyftande. 

Efter dopet fick vi ta den av ännu en kyrklig ceremoni, det var dags för bröllop!! Våra fina maskotar skulle gifta sig och vi fick veta hur ett kyrkligt bröllop går till från planering till ring. Grattis Charlie och Love!

Efter en god lunch var det dags för ett VM – pass. Vi gjorde våra egna midsommarstänger av naturens resurser, rep och lite tejp. Dem blev jättefina, kreativa och helt enkelt awesome. Alla samarbetade jättebra från start ända tills städningens slut.

Vi åt sedan ett härligt dopfika som bestod av en saftig jordgubbstårta. Och efter det använde vi våra midsommarstänger för att fira en klassisk midsommar med dans, allt från smågrodorna till raketen. Passet avslutades  med att våra roliga vuxenledare ledde några roliga lekar. En av lekarna var en variant av brännboll med massor av knasiga regler. 

På kvällen hade ungdomsledarna planerat en överraskning… Det vankades disco!!

 

 

Publicerat i Ottsjö 2018 | Kommentarer inaktiverade för Dag 7 – Kärlekens Midsommar

Dag 6- Den tredje vandringen…

Tjenixen alla päron!

Dagen började som vanligt med väckning klockan 7:30 av en av våra kära vuxenledare. Efter det hade vi drop-in frukost mellan klockan 8:00-8:15. När frukosten låg i magen så begav vi oss mot våra rum för att packa inför dagens vandringar. Efter en mysiga andakten skildes de olika grupperna åt varsitt håll.

Den röda gruppen begav sig mot Ottfjället medans den gula gruppen begav sig mot Blanktjärn. Båda grupperna fick uppleva regn, sol och roliga stunder. Medans den gula gruppen åt sin lunch vid en turkos sjö så åt den röda gruppen sin lunch på fjället. Oturligt nog så kunde inte den röda gruppen fortsätta sin vandring till toppen efter lunch på grund av dåligt väder, däremot fick de använda badtunnorna när de kom hem medans den gula gruppen fortsatte med sin vandring. När de gula var hemma så var det deras tur att bada. Efter en smarrig middag som bestod köttbullar med potatis och brunsås mums var det dags att få tillbaka sina efterlängtade mobiler!

Efter fritiden begav vi oss till ett roligt och spännande pass med våra vuxenledare, där fick vi göra egna dopljus och gå en rundvandring i idrottshallen. Nu inväntar vi att våra ledares godnattsång innan vi slocknar

God natt!

Publicerat i Ottsjö 2018 | Kommentarer inaktiverade för Dag 6- Den tredje vandringen…

Dag 5- En normbrytande dag

Hej alla härliga människor!

Idag var vi hela dagen på gården och myste. Imorse fick vi en halvtimmes sovmorgon och väcktes av vår fina fritidsledare.

Efter en god frukost och härlig andakt var vi redo för dagens första pass. Vi blev indelade i grupper och fick varsin bibeltext, vi fick fria händer att tolka texten hur vi ville men på något sätt skulle den berättas för de andra grupperna. Våra skådespelartalanger kom fram och grupperna gjorde dramatiseringar, kul!

Efter en god lunch var det dags för ett VM-pass. Vi fick lära oss mer om våra ledar i leken ”gissa ledaren”, vi gick en tipspromenad och avslutade med ett vattenkrig som startades av ledarna.

Efter en fika vankades det normpass. Det pratades stereotyper, machokultur och psykiskt ohälsa. Det var en lärorik lektion som ledde till många intressanta diskussioner.

När normpasset var slut fick var och en ta en promenad med en ledare för att utvärdera lägret än så länge. Resterande målade sina masker som vi gjorde tidigare i veckan. Vi målade maskens framsida i färger och mönster som vi tycker utstrålar hur vi uppfattas av vår omgivning och maskens baksida så som vi själva ser oss.

Under kvällsandakten gjorde några ledare en dramatisering av ”pinnen” som handlade om apornas utveckling till människor, den var både rolig och spännande.

Nu är det dags att sova så att vi är pigga till morgondagens vandring.

God natt!

Publicerat i Ottsjö 2018 | Kommentarer inaktiverade för Dag 5- En normbrytande dag

Dag 4- Dags för vandring

Halloj!

Dagen startade med en extra tidig väckning klockan 07.30. Frukosten var utsökt som vanligt, efter den näringsrika frukosten begav vi oss mot träsket med väskorna packade för en sista andakt innan vi gav oss iväg mot dagens äventyr. Röd grupp vandrade mot blanktjärn medan den gula gruppen fick äran att ta sig ann ottfjället. Båda grupperna blev både blöta och solbrända på grund av det växlande vädret. Den gula gruppen blev även omkullblåsta på det stormiga berget. Men tillsammans med mycket pepp och push i gruppen tog vi oss upp på toppen och fick ta del av den fina utsikten. Röda gruppen tog sig ann en mer vindstilla vandring ner till den underbart fina sjön Blanktjärn. Den är turkos och är perfekt för att att kasta macka på. Efter en god lunch som bestod av smörgåsar och en fantastisk utsikt var det dags att vända hem mot lägergården för båda grupperna.

Trötta efter vandringen kom vi hem till stekheta badtunnor som väntade på oss med öppna armar. Det var grupp röd som kom hem först och fick alltså första tjing på badtunnorna. Efter fisken som vi fick till middag var det dags för de gula att bada.

När vi var mätta och nybadade skulle dagens pass dra igång. Vi reflekterade över filmen RISEN som handlade om Jesu-liv. Efter det så fortsatte vi med diskussion kring dagens tema.

Med trötta hjärnor fullproppade med ny information var det dags för våra ledares underbara godnatt visa innan vi skulle sova

GODNATT!!

Publicerat i Ottsjö 2018 | 1 kommentar

Dag 3- Molly glömde väcka konfirmanderna

Tjolahopp alla trogna Korsdragsläsare!

Som titeln avslöjar började morgonen lite senare för vissa då vår kära fritidsledare Molly glömde att väcka några rum… Men lite sovmorgon har aldrig skadat någon😉 När alla hade fått i sig frukost och sjungit tillsammans i en mysig morgonandakt var det dags för dagens första aktivitet. Dagens tema har varit jag och Gud. Vi har pratat om vad Gud är för oss som individer och hur vi känner av Guds närvaro. Bland annat genom att skapa gipsmasker i par till lugn musik. Maskerna symboliserar vår utsida som alla hela tiden kan se men även vår insida som är en del av något större, och de blev jättefina!

Under lunchen kom regnet ösande ner, men det märktes knappt för så fort vi gick ur matsalen kom solen fram igen. När vi var mätta och glada var det dags för en eftermiddag uppladdad med ett VM-pass som till mestadels utgjordes av superskojiga stafetter, ett mumsigt fika med morotskaka, och ett uppdelat pass. Under passet fick vi fördjupa oss i vår bild av Gud och gå en jättefin upplevelsevandring.

Efter en smarrig pastamiddag sågs vi i filmrummet för att se den spännande filmen ”Risen” som handlar om Jesus död och återuppståndelse. Till den fick vi popcorn av våra underbara vuxenledare. Nu har vi kvällsfikat och tagit del av en harmonisk andakt och ligger här i våra sängar och väntar bara på att våra snygga ungdomsledare ska sjunga oss till sömns med sina fantastiska sångröster.

Puss och god natt!

Publicerat i Ottsjö 2018 | Kommentarer inaktiverade för Dag 3- Molly glömde väcka konfirmanderna

Dag 2- Den första vandringen

Hej alla bakom skärmen!

Dagen började med att vi blev väckta av, en av våra fantastiska vuxenledare försiktigt men nå att vi kom upp. Efter det gick vi till en härlig frukostbuffé den första av många där vi också packade ner matsäck till den första vandringen som det äntligen var dags för. Som vi hade längtat efter.

Men först var det tid att fira en fridfull morgonandakt samt packa ryggsäcken för vandringen. Innan vi kom iväg så gick de fina fritidsledarna som skulle leda vandringen igenom packningen med oss så att vi hade med oss allt som vi behövde och inget onödigt.

Äntligen bar det iväg på vädringen mot Nulltjärn. En perfekt start vandring för oss att testa kläder utrustning och vår packning. Vi höll ett bra tempo hela vägen, den sista biten blev vi introducerade till paxtid. Paxtid kommer att var en tid innan lunch varje dag som vi kommer att vara tysta själva och kunna tänka på vad vi vill. Vi kom fram till lunchtid, vi åt våran matsäck vid sjön Nulltjärn där vi också lekte, pratade och några modiga fick den briljanta idén att bada i sjön.

Nöjda och torra började vi att vandra hem med en fritidsledare i spetsen. Vi tog nu en annan väg hem igenom tomma backiga skidspår. Med många pauser så tog vi oss hem utan skador. När vi kom hem så tog alla en skön och varm dusch och byte om till nya fräscha kläder. Men det var bråttom för att träffa våra glada ungdomsledare som hade en överraskning, Vålådals mästerskapet!!

Mästerskapet invigdes med en smäll, de underbara ungdomsledarna höll i en häftig invigningsceremoni med maskotar, ljus och en legendarisk berättelse hur Vålådals mästerskapen (VM) uppstod. Vår första gren var att skapa ett land med en flagga, nationalsång med dans och massor av fakta om dessa länder. Alla lagen lyckades med uppgiften fantastiskt och vi in väntar nästa gren i VM med spänning.

Till middag fick vi ugnsbakad med ris och örtsås. Men det bästa med middagen var att vi fick träffa den sista medlemmen av vuxenledarna.

Efter maten fick vi ÄNTLIGEN tillbaka mobilerna. Men det varade bara en kort stund för ledarna hade lektion/diskussion om jag och mitt liv som vi jobbade med fram tills kvällsfikat.

Under andakten spelade ledarna upp en pjäs om edens lustgård med Eva, Adam och Ormen.

Nu är det sängen för oss, ses imorgon.

God natt!

Publicerat i Ottsjö 2018 | Kommentarer inaktiverade för Dag 2- Den första vandringen