Dag 3-Förlåtelse och ondska

Vad är förlåtelse? Kan man förlåta allt? Kommer alla till himlen, även Hitler? Och vem är det som äger förlåtelsen? Dessa frågor och många fler pratade vi om på förmiddagen. Frågor som inte har några exakta svar men som är väldigt viktiga att prata kring.
På eftermiddagen åkte vi till Sachsenhausen, ett koncentrationsläger strax utanför Berlin. Att komma nära, i direkt kontakt med där ondskan frodades och levde under så många år väcker starka känslor och tankar. Hur kan man utsätta sina medmänniskor för något så fruktansvärt? Hur kan man tortera och mörda utan samvetskval? Och hur kan man stå upp mot orättvisor och ondska, då som nu?
Väl tillbaka till bussen pausade vi lite och ”Chillade med Gud”. Att chilla med Gud ger tillfälle att få landa i sina tankar och få vara i tystnad en stund. Skönt!
Efter en sån här dag är man helt slut, så ledarna tyckte att vi behövde få skratta och leka lite, så på kvällen lekte vi ”fyra man i soffan” innan det var dags för aftonbön. Nu gör vi oss iordning för kvällen och väntar med spänning på ledarnas godnatt-sång.

PS. Vädret idag bjöd på strålande sol och 22 grader varmt 😎😁

Det här inlägget postades i Berlin 2018. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Dag 3-Förlåtelse och ondska

  1. Ingela skriver:

    Viktigt studiebesök och tyvärr lika aktuella frågor då som nu!
    Alla människors lika värde. Hur möter vi varandra med respekt?
    Ta hand om er!

Kommentarer inaktiverade.