Dag 4-Döden, döden, döden. Och shopping!

Efter frukosten samlades vi i ett nytt samlingsrum. De skulle tydligen byta fönster i vårt rum, så vi började dagen med att flytta in i ett nytt. Väl på plats och efter morgonbönen så berättade ledarna att dagen skulle handla om den svarta pärlan, döden, natten och sorgens pärla. Det är ett ämne som vi inte är så vana att prata kring, men så viktigt. Vi fick börja med att fundera kring vad vi förknippade med ordet död. Vi kom på en väldans massa ord. Vi pratade kring vad som händer med kroppen när man dör, att hjärtat slutar slå och kroppen blir kall. Vi pratade kring hur långt borta döden är i vårt samhälle, eftersom döden oftast sker på sjukhus och sjukhem. Men vi berörde också ämnen som terror och död som sker plötsligt och genom olyckor och våld. När man pratar kring sådana här tunga ämnen så behöver man fika tyckte våra ledare, så i pausen fick vi chokladbollar och festis. Efter pausen pratade vi kring hur en begravning går till och på vilka sätt man kan bli begravd på.

Som alltid behöver man blanda både sorg och glädje, så efter sorgens förmiddag så åkte vi till Alexanderplatz för att SHOPPA!!! Tjohoo!!! Och vad vi shoppade… tre timmar gick väldigt fort.

Innan middagen samlades vi i Svenska kyrkan i Berlin för att fira mässa tillsammans med de andra konfirmandgrupperna från Stockholm som är här i Berlin, en mässa fylld med glädje och sång!

På kvällen så pratade vi kring sorg och vilka uttryck sorgen kan ta sig, sen pratade vi kring vad kyrkan säger händer efter vi dör, också fick vi måla vår bild av himlen, vad vi tror händer efter vi dör. Sen var vi tvungna att få skratta lite så då; leka, leka, leka!!!

Nu är det dags för andakt och sen hopp i säng i spänd förväntan på ledarnas god nattsång.

Det här inlägget postades i Berlin 2017. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Dag 4-Döden, döden, döden. Och shopping!

  1. Elizabeth Östman skriver:

    Hoppas ni får en bra sista dag i Berlin!
    I Sverige är det grått och kallt.

    Hälsningar fam Östman

Kommentarer inaktiverade.