Dag 3-Från död till liv

Väckning lika tidigt igen! Det är jobbigt att vara ledig, inga sovmorgnar här inte.

Precis som igår mötte vår guide oss vid bussen klockan nio. Det första hon ville visa oss var ett hemligt bibliotek men det konstiga med det biblioteket var att det inte fanns några böcker i det. Hon berättade att det varit ett stort bokbål här. Lika många böcker som brändes vid det bålet finns det plats för i det här hemliga biblioteket. Det låg under jord och kunde ses genom en glasruta i backen. Det konstigaste men också roligaste bibliotek vi sett.

Därefter åkte vi till ett koncentrationsläger, Sachsenhausen. Där blev vi guidade stundvis och ibland fick vi gå själva och titta eller läsa bildtexter. Det var en jobbig, intressant, lärorik, sorglig, tung, hemsk men också viktig dag. Vi har känt en massa olika känslor idag och det har också gjort oss ganska trötta. Vi tänkte och pratade kring ondska, kring hur människor kan utföra sådana hemska dåd mot det som ska vara ens medmänniskor? Och kring hur historien upprepar sig även idag, genom att människor sprider terror och skräck runt omkring sig. Vi funderade kring förlåtelse och om det är möjligt att förlåta allt? Finns det något som är oförlåtligt? Vi tänkte kring hur världen skulle se ut om ”förlåt” inte fanns? Skulle man kunna leva och känna hopp i en sådan värld? Ja, ni märker att denna dag väcker massor av frågor och funderingar…

Efter en sån här dag måste vi också få skratta lite, så vi lekte en massa lekar tillsammans, och det var så skönt att busa och leka. Kvällen avslutades med aftonbön och god natt sång, men innan det så spelade ledarna upp ett påskspel för oss. Vi fick träffa både Petrus, Judas, Pontius Pilatus, Salome och massa andra som var med den dagen Jesus tillfångatogs, korsfästes, dog och uppstod.

Det här inlägget postades i Berlin 2017. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Dag 3-Från död till liv

  1. Carina skriver:

    Förstår att detta var en tung dag men otroligt viktig med tanke på vad som sker i vårt samhälle än idag. Tur dock att ni lättade upp med lite skoj efter. En eloge till er ledare!! Vilket engagemang – Påsk spel och god natt sånger mm. Detta blir absolut en resa för ungdomarna att minnas!!

Kommentarer inaktiverade.