2014 Dag 16 WEST – Vår tro och andra religioner

Vilket äventyr som väntade oss idag! På schemat stod det att besöka Stockholms moské och senare det judiska museet. Dagen började klockan 0915  i Huddinge där nästan alla samlades för att gemensamt åka in till stan. Några valde att hoppa på tåget i Stuvsta och det gick bra, vi hamnade alla i samma vagn.

Vi gick av vid södra station och gick mot medborgarplatsen där Stockholms moské ligger. När vi kom in i moskén fick alla flickor sätta på sig heltäckande klänningar med huvor som alla kvinnor enligt islam ska ha på sig i alla moskéer. Vi fick även alla ställa av oss skorna i receptionen då hela moskén är klädd i matta eller marmor på golvet.

Vi blev ledda av en guide inne i moskén och hon var mycket trevlig och var väldigt angelägen att svara på alla våra frågor vi hade om allt rörande islam både om koranen och allmänt hur personer som lever efter koranen ter sig. Det blev ett långt besök med många intressanta frågor och det var många frågetecken som klarades ut. Enligt vår guide fanns inga dåliga frågor utan vi fick fråga det vi ville och undrade över. Just nu är det ramadan, och vi fick veta att några muslimer fastar strikt efter solens upp och nedgång, typ mellan 02.00-22.00 i Sverige, medan andra fastar enligt europeiska mått mellan ca. 02.00-18.00. Vår guide berättade att ramadan vara ca. 30 dagar och ändrar sig år till år över vårt västerländska kalenderår beroende på månens bana.

Efter besöket så var det tid för lunch som ledarna hade bokat in till oss på Pizza Hut till allas stora glädje. Oj, oj, oj vad gott. Maten i Vålådalen och även i Klockargården har varit jättegod hittills men ibland vill man bara ha Pizza, och idag var det jättegott. Vi fick ta mat från en pizzabuffé och sallad, dricka och efterrätt ingick.

När vi alla kände oss mättare och lite rundare om magarna så begav vi oss mot gröna linjens tunnelbana för att styra kosan mot Odenplan där det judiska museet ligger.  Men innan vi gick in så tyckte ledarna att vi skulle lägga oss i gräset vid Vasaparken och vila oss lite i solen.

Efter det så begav vi oss till judiska museet. Där lyssnade vi på en kille, ca. 25 år kanske,  som föreläste om hur han lever som jude och alla regler som finns inom den judiska religionen och hur de följer dem. Det blev en del intressanta saker som vi fick höra. T.ex. så vet vi nu att man ska mössa på sig när det är kallt och att man enligt bibeln ska hjälm när man cyklar. (en viss tolkning av bibeln föreligger dock dessa ord!)

När besöket var klart och vi hade tittat klar i alla montrarna som fanns inne på museet med gamla klenoder från århundraden sen så gick vi till pendeltåget för att åka hem till Huddinge igen. På väg till tåget hann vi bli jätteblöta efter en rejäl regnskur! Vi var inte helt förberedda på det…men vi torkar ju!

Det blev en bra dag och det var lärorikt och roligt att träffa företrädare för religionerna som kanske är närmast vår egen. Genom att träffa andra får man också ett tillfälle att själv fundera på sin egen tro och vad den betyder.

Ha det gott- imorgon har vi sovmorgon….Jippie!

Det här inlägget postades i Ottsjö 2014 West. Bokmärk permalänken.