2014 dag 8 Hemma. Svarta pärlan

Hej

Nu vet vi alla var Snäckan i Huddinge är. Där möttes vi upp för att gemensamt åka ut till St Botvids begravningsplats och krematoriet.

När vi kom fram och hade klivit av bussen hörde vi kyrkklockorna ringa. Då blev vi uppmärksammade på att det var en begravning på gång i ett av kapellen. På vägen fram mötte vi hela begravningsföljet som var på väg från kapellet till graven för en jordbegravning. Under dagen lärde vi oss att numer är det endast ca 20% som är jordbegravningar.

Vi mötte en av pastoratets medarbetare, Markku, som jobbar på krematoriet. Han började med att samla oss i stora kapellet där vi fick gå in till musik spelad av organisten Rutger. Markku guidade oss samma väg som kistan transporteras genom krematoriet. Vi fick se kylrummen där kistorna förvaras före och efter gudstjänsten. Vi fick sedan följa med in till ugnarna och se var kistorna åker in. Allt var så rent och fint där nere. Det trodde vi inte innan. Lite fjärilar i magen hade vi allt för vi är inte vana att prata om döden. Det dök upp flera frågor hos oss och vi fick svar på dem en efter en.

När vi var klara där nere så mötte vi en annan medarbetare, Line, som jobbar ute på kyrkogården. Hon visade oss runt på begravningsplatsens olika delar och berättade om olika seder och bruk vid begravningar. Vi fick se både kristna, muslimska och barngravs-områden. Platsen var stor, större än vi kunde se från början.

Till lunch fick vi hamburgare som våra ledare hade med från husmor i Klockargården. Den åt vi i kyrkogårdsarbetarnas lunchrum. Därefter skyndade vi oss ut till busshållplatsen för att hinna med bussen tillbaka på planerad tid. Annars hade vi fått vänta en hel timme. Det vore tråkigt för då kanske vi missat glassen vi åt i Huddinge centrum och lekpasset vi hade i Klockargården.

 

 

 

Det här inlägget postades i Hemmaläger 2014. Bokmärk permalänken.